Kinosalonki Sofian avajaispuhe

Hyvät elokuvakulttuurin ystävät, yhteistyökumppanit ja arvoisat vieraat, 

Lämpimästi tervetuloa juhlimaan Kinosalonki Sofiaa. 

Polku joka on johtanut siihen, että olemme tänään täällä ja tässä pisteessä, on ollut vaiheikas ja opettavainen, täynnä odottamattomia käänteitä ja voimakkaita tunteita. 

Kaikki lähti rakkaudesta raahelaiseen 1930-luvulla rakennettuun funkkiselokuvateatteriin ja halusta pelastaa Bio Huvimylly eläväksi elokuvateatteriksi. Kun tuo haave sitten kariutui, palasimme lukemaan tuoreen yhdistyksemme sääntöjä. Miten ne voisivat ohjata meitä uudessa tilanteessa?

Kertauksen vuoksi Kulttuuriyhdistys Bio Huvimylly ry:n tarkoituksena on käynnistää elokuvateatteritoiminta Raahessa, edistää ja suojella paikallista elokuvahistoriaa, näyttää elokuvia ja järjestää muuta yhteisöllistä kulttuuri- ja taidetoimintaa itsenäisesti ja yhteistyössä toisten kulttuuri- ja taidealan toimijoiden kanssa. Yhdistys on yleishyödyllinen ja voittoa tavoittelematon.

Mikään näistä pyrkimyksistä ei onneksi edellyttänyt, että toimintamme tapahtuisi tiettyjen seinien sisäpuolella. Jotkut seinät on silti hyvä olla, ja kiitos Sofia Lybeckerin säätiön, saimme joulukuussa erinomaiset seinät ja yhteisöpuutarhaksi soveltuvan pihan työtämme suojaamaan. Lähitulevaisuuden keskeisin tehtävämme on kehittää tästä kinosalongista paikka, jossa mahdollisimman moni raahelainen viihtyy ja jossa matkailijat haluavat poiketa. Tahdomme rakentaa yhteisöllisen ja pysyvän kulttuurikeitaan keskelle Wanhaa Raahea, tehdä paikan pienuudesta osan sen viehätystä, räätälöidä palveluja erilaisten yhteisöjen tarpeisiin ja vahvistaa kaupunkimme vetovoimaa ja asukkaiden hyvinvointia. 

Työmme ei kuitenkaan pääty kinosalonkiin. Raahe tarvitsee kaupallisen elokuvateatterin, jossa näytetään uutuusleffoja samaan aikaan kuin muualla ja yhtä laadukkaissa puitteissa. Kinosalonki on hyvä tukikohta senkin asian edistämiseen. 

Mitä tulee Bio Huvimyllyyn, toivomme yhä, että se palaa vielä joskus entiseen loistoonsa ja jatkaa elämäänsä elokuvateatterina. Rakennuksen omistajanvaihdos on tuore ja seuraamme mihin suuntaan tilanne kehittyy. 

Muutama sana kinosalongista. Niin kuin näette, täällä on näyttelytila, johon Jussi Häkkilä on luvannut valikoida vaihtuvia elokuvajulistenäyttelyitä ainutlaatuisesta kokolmastaan, yhdistyksen puoti ja erityisesti juomia tarjoileva kahvio, katsomo ja aula. Kinosalonki on avoinna yleisölle pääsääntöisesti torstaista sunnuntaihin. Haluamme rakentaa tästä rennon paikan, jossa on mukava viettää aikaa ja johon voi tuoda eväitä ja takeawayta läheisistä ravintoloista. 

Maanantaista keskiviikkoon salonki on vuokrattavissa ihmisten ja yhteisöjen omiin tilaisuuksiin, ja lauantaisin avaamme yleensä vasta klo 15, jotta viikonloppunakin voisi pitää salongilla esimerkiksi lastenjuhlat. Jos ne ajat eivät sovellu, mutta haluaisitte järjestää täällä jotakin, kannattaa olla silti yhteyksissä – katsotaan miten voimme auttaa.

Perjantain ohjelmisto suunnitellaan varhaisnuoria ja nuoria ajatellen, ja sunnuntait aloitamme koko perheen elokuvalla. Aikuisia katsojia kenties ilahduttaa se, että anniskeluluvan myötä järjestämme myös sellaisia elokuvanäytöksiä, joissa voi nauttia esimerkiksi viiniä tai olutta.

Syksyllä Raahen Pimiöillä on luvassa uusi Pimeät kuvat -elokuvafestivaali, jonka aikaan järjestämme ulkoilmanäytöksiä Raahen taivaan alla ja avaamme Bio Huvimylly -näyttelyn täällä kinosalongilla. Bio Huvimyllyn historiikkia kootaan ja kirjoitetaan julkaistavaksi Oulun kulttuuripääkaupunkivuonna 2026. 

Lopuksi haluan kiittää ihan kaikkia Bio Huvimyllyn ystäviä ja hankkeemme tukijoita. Teitä on niin paljon, että on mahdotonta mainita jokaista nimeltä, mutta olette olleet ratkaisevan tärkeitä siinä, että meillä on nyt syytä juhlaan. Yhteisön tuki on auttanut myös kohtaamaan pettymyksiä ja takaiskuja ja jatkamaan työtä niistä huolimatta. Olemme ylpeitä siitä, että ihan tavalliset raahelaiset monilta eri aloilta ovat luomassa kanssamme elävämpää ja innostavampaa kulttuuri- ja asuinympäristöä. 

Kolme yhteistyökumppania on aivan pakko nostaa teidän muidenkin tietoisuuteen. Koulutuskeskus Brahen ja Mediakeskus Lybeckerin opettajat ja oppilaat ovat olleet toteuttamassa Sofian talon muodonmuutosta kinosalongiksi, ja näette täällä paitsi meidän myös heidän kädenjälkeään. OP-Raahentienoo on tuon muodonmuutoksen merkittävin taloudellinen tukija. Nousevan Rannikkoseudun ystävällinen neuvonta ja taloudellinen tuki ovat taas vaikuttaneet ratkaisevasti siihen, että toiminnanjohtajamme saa kehittää kinosalonkia työkseen ainakin seuraavan vuoden kesään asti.

Kiitos heille ja teille kaikille, ja omasta puolestani myös yhdistyksen ahkeralle ja luotettavalle hallitukselle, joka on jaksanut vastailla lukemattomiin whatsapp-viesteihin erinäisinä vuorokaudenaikoina, ja Tatulle, joka on toiminnanjohtajana liidannut kinosalongin loistoonsa ja puolisonani jaksanut hymyillä ja kannustaa. 

Vielä kerran tervetuloa, ja tulkaa pian uudelleen!